FORUM JURIDIC

Cabinet de avocatura Myra Cimpean (www.avocat-mc.ro)


  Sotul/sotia unui PFA pot plati contributii sociale

  Distribuiți
  avatar
  Avocat
  Admin

  Numarul mesajelor : 93
  Location : bucuresti
  Data de inscriere : 12/11/2007

  Sotul/sotia unui PFA pot plati contributii sociale

  Mesaj  Avocat la data de Dum Feb 09, 2014 1:07 am

  De duminica, sotul sau sotia unei PFA pot plati contributii sociale, daca participa la desfasurarea activitatii economice

  Daca aveti o intreprindere individuala sau o persoana fizica autorizata, iar sotul sau sotia va ajuta la desfasurarea activitatii, atunci acestia se vor putea asigura in sistemul public de pensii, se arata intr-un act normativ care se va aplica din 9 februarie. Potrivit documentului, asigurarea in sistemul public de pensii, sanatate si somaj va fi facultativa.

  Potrivit Legii nr. 4/2014 pentru completarea OUG nr. 44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 15 din 10 ianuarie 2014, sotia sau sotul titularului intreprinderii individuale (II) sau persoanei fizice autorizate (PFA), in cazul in care contribuie la desfasurarea activitatii, se va putea asigura in sistemul public de pensii pe baza de contract de asigurare sociala, precum si in sistemul asigurarilor de sanatate si in cel al asigurarilor pentru somaj.

  Noile reglementari vor intra in vigoare pe 9 februarie.

  Pentru ca sotul sa sotia sa contribuie la sistemul de asigurari sociale, potrivit actului normativ, titularii intreprinderii individuale sau PFA vor fi obligati sa solicite inscrierea in Registrul Comertului a mentiunilor privind participarea in mod obisnuit a sotiei sau sotului la activitatea desfasurata de II sau PFA. Acest lucru se va realiza pe baza declaratiei pe proprie raspundere si a certificatului de casatorie.

  De asemenea, incetarea activitatii sotiei sau sotului se mentioneaza la Registrul Comertului in termen de 15 zile, pe baza declaratiei pe proprie raspudnere a titularului II sau PFA.

  In acelasi timp, noile dispozitii care se vor aplica din 9 februarie stabilesc ca aceste masuri au fost introduse pentru a transpune in legislatia nationala prevederile Directivei 2010/41/UE a Parlamentului European si a Consiliului din 7 iulie 2010, care reglementeaza egalitatea de tratamente intre barbatii si femeile care desfasoara activitati independente.

  Pana in prezent sotul si sotia titularului II sau PFA nu erau definiti in legislatia nationala in vigoare. Conform noilor reguli, sotul si sotia titularului II sau PFA, care fara a fi inregistrati in registrul comertului si autorizati sa functioneze ca titulari ai II sau PFA sau fara a fi salariati, participa in mod obisnuit la activitatea II sau PFA, indeplinind fie aceleasi sarcini, fie sarcini complementare.  Citeste mai mult: http://www.avocatnet.ro/content/articles/id_34706/Reminder/De/duminica,/sotul/sau/sotia/unei/PFA/pot/plati/contributii/sociale,/daca/participa/.html#ixzz2soXEDWh2
  Follow us: Avocatnetro on Facebook


  _________________
  Avocat Myra Cimpean

  http://avocat-mc.ro/

   Acum este: Sam Ian 19, 2019 4:57 pm