FORUM JURIDIC

Cabinet de avocatura Myra Cimpean (www.avocat-mc.ro)


  Cum se calculeaza CASS din veniturile din chirii?

  Distribuiți
  avatar
  Avocat
  Admin

  Numarul mesajelor : 93
  Location : bucuresti
  Data de inscriere : 12/11/2007

  Cum se calculeaza CASS din veniturile din chirii?

  Mesaj  Avocat la data de Dum Feb 09, 2014 1:18 am

  Shocked 
  Cum se calculeaza CASS pentru veniturile din chirii? Exemple practice

  De la 1 ianuarie 2014, contribuabilii care obtin venituri din chirii trebuie sa plateasca contributie de asigurari sociale de sanatate (CASS). Cititi in materialul urmator cum se calculeaza concret CASS pentru veniturile realizate din chirii, in toate situatiile prevazute de legislatie.

  Potrivit reglementarile in vigoare, baza lunara de calcul al CASS o reprezinta diferenta dintre venitul brut si cheltuiala deductibila determinata prin aplicarea cotei de 25% asupra venitului brut, diferenta dintre totalul veniturilor incasate si cheltuielile efectuate in scopul realizarii acestor venituri, exclusiv cheltuielile reprezentand contributii sociale, sau valoarea anuala a normei de venit, dupa caz, raportata la cele 12 luni ale anului si nu poate fi mai mica decat un salariu de baza minim brut pe tara, daca acest venit este singurul asupra caruia se calculeaza contributia.

  Mai mult, baza lunara de calcul nu poate fi mai mare decat valoarea a de cinci ori castigul salarial mediu brut.

  Cu alte cuvinte, baza de calcul pentru contributia de asigurari sociale de sanatate nu poate fi mai mica de 850 lei – salariul minim brut valabil de la 1 ianuarie 2014 si nici mai mare de 11.490 lei – de cinci ori salariul mediu brut (n.r. castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat pentru 2014 este de 2.298 lei, astfel ca 2.298 lei x 5 = 11.490 lei).

  Mai exact, suma asupra careia se va aplica cota de 5,5% a contributiilor de asigurari sociale de sanatate nu va fi mai mica de 850 lei, dar nici nu va depasi 11.490 lei.

  In aceste conditii, o persoana, care va obtine doar venituri din chirii si nu va avea niciun fel de cheltuieli ocazionate de aceste venituri, va plati CASS in valoare de cel putin 46,75 lei.

  De asemenea, in aceste conditii, suma maxima care poate fi platita la santate nu poate depasi 631,95 de lei.

  Calculul CASS pentru veniturile obtinute doar din chirii

  Luciana Rainov, associate Biris Goran, a declarat pentru AvocatNet.ro ca tinand cont de dispozitiile aflate in vigoare, baza de calcul pentru cota CASS de 5,5% este:

  in sistem forfetar: 75% din venitul brut;
  in sistem real: diferenta dintre totalul veniturilor incasate si cheltuielile efectuate in scopul realizarii acestor venituri, exclusiv cheltuielile reprezentand contributii sociale;
  norme de venit: valoarea anuale a normei de venit, raportata la cele 12 luni ale anului.
  "Optiunea pentru oricare dintre aceste sisteme de impozitare apartine contribuabilului. Contribuabilul isi exprima aceasta optiune prin intermediul declaratiei 220, declaratie care se completeaza si se depune de persoanele fizice care realizeaza venituri din desfasurarea unor activitati independente, cedarea folosintei bunurilor (cu exceptia arendelor), activitati agricole, silvicultura si piscicultura", a adaugat sursa citata.

  Totusi, in ceea ce priveste impunerea pe baza normelor de venit, pentru aceasta varianta de impunere se poate opta doar daca activitatea desfasurata de contribuabil se numara printre cele incluse pe lista activitatilor care pot fi impozitate pe baza de norma de venit, a subliniat Luciana Rainov. Lista cu activitatile si nivelul normelor de venit sunt actualizate anual de catre Ministerul Finantelor si Directiile generale ale finantelor publice judetene, respectiv a municipiului Bucuresti.

  Potrivit specialistului Biris Goran, o persoana care obtine doar venituri din chirii va calcula CASS astfel:

  In sistem forfetar:

  Venitul anual din chirii = 20.000 RON
  Baza de calcul = 20.000 RON – (25% * 20.000 RON) = 15.000 RON
  CASS datorat = 5,5% * 15.000 RON = 825 RON
  Impozitul datorat = 16% * 15.000 RON = 2.400 RON

  In sistem real:

  Venitul anual din chirii = 20.000 RON
  Cheltuieli efectuate in scopul obtinerii veniturilor = 2.000 RON
  Baza de calcul CASS = 20.000 RON – 2.000 RON = 18.000 RON
  CASS datorat = 5,5% * 18.000 RON = 990 RON
  Impozitul datorat = 16% * (20.000 RON – 2.000 RON – 990 RON) = 2.721,6 RON

  Norme de venit:

  De ex. pentru inchiriere in scop turistic (cod CAEN 5520: Facilitati de cazare pentru vacante si perioade de scurta durata)
  Norma de venit (Bucuresti, S1, zona 0) = 19.000 RON
  CASS datorat = 5,5% * 19.000 RON = 1.045 RON
  Impozitul datorat = 16% * 19.000 RON = 3.040 RON

  Calculul CASS pentru alte tipuri de venituri realizate pe langa cele din chirii

  Prin modificarile introduse de OUG nr. 88/2013 in Codul fiscal, contributia de asigurari sociale de sanatate se datoreaza de la 1 ianuarie 2014 pentru veniturile obtinute din cedarea folosintei bunurilor indiferent daca persoana care realizeaza aceste venituri obtine si venituri din salarii sau asimilate salariilor, a declarat Luciana Rainov.

  “Astfel, chiar daca o persoana obtine venituri din desfasurarea unei activitati dependente si angajatorul plateste contributii sociale, pentru veniturile obtinute din cedarea folosintei bunurilor acea persoana va datora de la 1 ianuarie 2014 contributia de asigurari sociale de sanatate. In continuare, nu se datoreaza contributie de asigurari sociale (pensii) pentru aceste venituri”, a adaugat sursa citata.

  Regulile de calcul pentru stabilirea CASS doar pentru veniturile obtinute din chirii se aplica si pentru contribuabilii care realizeaza si alte tipuri de venituri pe langa cele din chirii.

  “O singura diferenta o regasim in ceea ce priveste plafonul minim. Astfel, persoanele care obtin si alte tipuri de venituri nu mai trebuie sa plateasca un minim de 46,75 lei contributie CASS pe luna aferent veniturilor din chirii in masura in care CASS platit pentru toate veniturile obtinute este mai mare decat aceasta suma (5,5% din 850 lei reprezentand salariul minim brut pe tara in anul 2014)”, a subliniat specialistul Biris Goran.

  In ceea ce priveste plata CASS de catre nerezidentii care obtin venituri din chirii in Romania, Luciana Rainov a precizat ca intrucat nerezidentii nu au domiciliul in Romania acestia nu datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate pentru veniturile obtinute din chirii.

  Conform Legii 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, asigurarea sociala de sanatate este facultativa pentru cetatenii romani cu domiciliul in strainatate care se afla temporar in tara.

  Astfel, potrivit Legii 95/2006, daca o persoana nu domiciliaza in Romania, nu are obligatia de a inchieia o asigurare sociala de sanatate. Intrucat nerezidentii, in conformitate cu prevederile Codului fiscal, nu au domiciliul stabilit in Romania acestia nu datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate deoarece aceste persoane nu au obligatia de a se asigura in sistemul national al asigurarilor de sanatate, a punctat sursa citata.

  Plata contributiei de sanatate

  Adrian Serban, supervising senior Tax Advisory Mazars, a explicat, intr-un articol publicat de AvocatNet.ro in 2013, ca persoanele care obtin venituri din inchirierea imobilelor vor realiza in cursul anului plati anticipate cu titlu de contributii sociale.

  Acelasi lucru este sustinut si de Luciana Rainov, associate Biris Goran, care a adaugat ca platile anticipate efectuate in cursul anului vor fi stabilite de organele fiscale printr-o decizie de impunere pe baza declaratiei de venit estimat/norma de venit (n.r. formular 220) sau a declaratiei privind venitul realizat (n.r. formular 200), dupa caz.

  Important! Fiscul a lansat deja in dezbatere publica un proiect de ordin pentru aprobarea modelului Deciziei de impunere privind platile anticipate cu titlu de contributii de asigurari sociale de sanatate pentru veniturile din cedarea folosintei bunurilor (formularul 650). Despre acest subiect AvocatNet.ro a scris AICI.

  In decizia de impunere emisa de ANAF baza de calcul a CASS va fi evidentiata lunar, plata contributiei se va efectua de catre contribuabil trimestrial, pana pe data de 25 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru, a subliniat Adrian Serban.

  Cei care realizeaza venituri din chirii vor trebui sa parcurga o serie de pasi pentru achitarea CASS. Potrivit specialistului de la Mazars, contribuabilii vor trebui sa:

  depuna declaratia privind venitul realizat,
  astepte decizia de impunere privind contributia de asigurari sociale de sanatate,
  achite contributia conform datelor din decizia de impunere.  Citeste mai mult: http://www.avocatnet.ro/content/articles/id_35925/Cum-se-calculeaza-CASS-pentru-veniturile-din-chirii-Exemple-practice.html#ixzz2soZdMtcY
  Follow us: Avocatnetro on Facebook


  _________________
  Avocat Myra Cimpean

  http://avocat-mc.ro/

   Acum este: Sam Ian 19, 2019 4:20 pm